Tieteen ja taiteen tyyssijat

Muodonmuutoksia ry:llä on Pirkanmaan lisäksi paljon jäseniä myös pääkaupunkiseudulla. Yhdistyksen Helsinki-ryhmä lanseerasi syksyllä 2009 tapaamisten sarjan otsikolla Tieteen ja taiteen tyyssijat. Ensimmäinen tapaaminen järjestettiin 8.10.2009 Luonnontieteellisessä museossa, missä yhdistyksen toteuttama näyttelykonsepti alun perin syntyi Outi Nummen tuottaman Muodonmuutoksia-trilogian myötä. Tämän jälkeen retkiä on tehty vaihtelevalla intensiteetillä museoihin, näyttelyihin, erilaisiin esityksiin jne.  


2014

* 8.2.2014 Suomenlinnan Galleria Augusta: Odotustila -näyttely.

Näyttely oli osa Paikannuksia-yhteisötaideprojektia, jonka kaksi kuvataiteilijaa, Heli Mäkinen ja Tellervo Viitaniemi ohjasivat Espoon ja Siuntion alaikäisiä turvapaikanhakijoita majoittavissa ryhmäkodeissa syksyllä 2013.

2013

* 1.3.2013 Kiasman Tosi kyseessä -näyttely.

Näyttelyn lähtökohtana oli dokumentti kuvataiteessa. Todellisuuden tutkimuskeskuksen tutkimusvastaava ja pelisuunnittelija Pekko Koskinen piti kaksituntisen “Näyttely olio” -työpajan. Tavoitteena oli kehitellä mielikuva-työkaluja, joiden avulla taidenäyttelyistä voi saada irti uusia merkitystasoja ja kokemuksia.

Koskinen kertoi aluksi työskentelyn periaatteista ja lähetti sitten osallistujat erilaisilla kuvitteellisilla linssi-työkaluilla varustettuina näyttelytilaan. Koskisen ohjaamien harjoitteiden lisäksi osallistujat saivat myös itse kehitellä työkaluja näyttelytilassa olemiseen. Näyttelytilaa ja teoksia lähestyttiin esimerkiksi heijastuksien linssin, muotojen linssin, toiston linssin sekä läheltä ja kaukaa -linssien kautta.

* 29.9.2013 retki Harakansaaren luontokeskukseen, Taiteilijataloon sekä Kasematti -galleriaan.

Retken aluksi osallistuimme biologi-luontokasvattaja Milla Tuormaan opastamalle luontokierrokselle, jonka jälkeen vierailimme Kasematin näyttelyssä. Lopuksi Kari Yli-Annala esitteli taiteilijatalon tiloja ja vierailimme yhdessä ateljeista. Kari kertoi myös talon toiminnasta sekä Nomadisesta Akatemiasta. Retken päätteeksi yhdistyksen jäsenet jäivät keskustelemaan tulevasta Totuuden kaleidoskooppi -näyttelystä.

2012

* 8.3.2012 Aalto-yliopiston taiteen ja suunnittelun korkeakoulu (entinen Taik), dokumenttielokuva An Ecology of Mind – A Daughter’s Portrait of Gregory Bateson.

Elokuva on muotokuva monialaisesta tutkijasta ja systeemiajattelijasta Gregory Batesonista, joka oli mm. tietoteoreetikko, kulttuuriantropologi, biologi ja psykologi sekä taiteellisen tiedon puolustaja. Bateson uskoi, että suurimmat ongelmat maailmassa johtuvat luonnon toiminnan ja ihmisen ajattelun välisistä eroavaisuuksista. Elokuvan ohjaaja, Batesonin tytär Nora Bateson, oli paikalla tilaisuudessa.

* 26.9.2012 Tomás Saracenon näyttely Helsingin Taidehallissa.

Kuva: Sirkka-Liisa Seppälä

2011

* 2.5.2011 Paleontologian museo Helsingissä

Arppeanumin fossiilikokoelmiin tutustuttiin intendentti Anneli Uutelan opastamana. Vuosimiljardit ja -miljoonat kuluivat rattoisasti Suomen seilatessa maailman meriä, ja mieleen painuivat trilobiitit, ammoniitit, oikosarvet ja dinosaurukset.

* 21.8.2011 vuoden 2011 kulttuuripääkaupunki TurkuOhjelmassa oli Quantum Circus -esitys ja tutustuminen Tutkimusmatka Itämerelle -taidehankkeeseen. Kvanttifysiikkaa sirkuksen keinoin avannut esitys löi kaikki odotukset taidokkailla ja huolellisesti valmistelluilla sirkustempuilla ja upealla valo- ja äänimaailmalla. Ja ehkäpä mieleen jäi myös jotain kvanttifysiikasta: ainakin Schrödingerin kissa?

Kuva: Heli Mäkinen

Sirkusesityksen jälkeen siirryimme Aurajoen varteen Koroistenniemeen, jossa on 1200-luvulla – siis ennen Turun perustamista – sijainnut Suomen kirkollinen ja hallinnollinen keskus. Paikka on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurimuistomerkki ja maisemallisesti vaikuttava käyntikohde.

Toinen tutustumiskohteemme oli läheiselle Koroisten tilalle äskettäin perustettu LUMO-keskus. Keskuksen tavoitteena on jakaa tietoa luonnonmateriaaleista ja kouluttaa niiden osaajia. Keskuksen toimintaa koordinoi Turun Ammattikorkeakoulu ja jatkossa ilmeisesti oma osuuskunta.

Lopuksi tutustuimme Koroisten virkistysreitin varteen pystytettyyn Kohinapaviljonkiin, joka oli yksi Tutkimusmatka Itämerelle -näyttelykokonaisuuden teoksista. Tekijöiden (Marianne Decoster-Taivalkoski, Hanna Haaslahti, Alejandro Montes de Oca) mukaan Kohinapaviljongit luovat näköyhteyden maisemaan, josta hydrofonit (veteen upotetut mikrofonit) lähettävät äänen sitä katsovalle. Koroisten Kohinapaviljongin saviseinistä saatoimme reaaliaikaisesti katsella ja kuunnella läheisen Halistenkosken maisemaa. Ihmeellistä.

* 10.11.2011 Helsingin yliopiston studia generalia -luento Onko koko todellisuus ainetta?

Aivotutkija, filosofi ja teologi keskustelivat kosmologin johdolla. Professori Teija Kujala, dosentti Panu Raatikainen ja professori Jaana Hallamaa; Puheenjohtaja: Professori Kari Enqvist

* 25.11.2011 Turku Animalis – se joka hengittää –esitys

2010

* 9.3.2010 Suomen kansallismuseo Helsingissä

Tutustuimme esihistorian näyttelyyn arkeologi Sirkka-Liisa Seppälän johdattamana. Perinteisen opastuksen sijaan tehtiin kiireetön kävelykierros, jonka aikana keskusteltiin vitriinien ääressä ryhmäläisiä kiinnostavista kysymyksistä.

Tieteen ja taiteen tyyssijat: Kansallismuseo. Kuva: Outi Nummi

* 15.4.2010 Kirjallisuussalonki
Vuonna 2009 tuli kuluneeksi 200 vuottaa Darwinin syntymästä ja 150 vuotta Lajien synty -teoksen julkaisemisesta. Evoluutio-oppi, kuten moni muukin 1800-luvulla syntynyt tieteellinen näkemys, kyseenalaisti monin tavoin perinteisen uskonnollisen luomiskertomuksen ja siihen liittyvät maailmankatsomukset. Mitä tämä tieteellinen käänne historiassa merkitsi yksilön ja yhteisön tasolla sekä mitä (luonnon)tiede ja tieteenhistoria voivat tarjota kaunokirjailijalle?

Kirjallisuussalongissa kriitikko ja kirjallisuudentutkija Rita Paqvalénkeskusteli kirjailija Kristina Carlsonin kanssa tämän teoksesta Herra Darwinin puutarhuri (2010).

* 4.9.2010 Yle 2:n tuotantotilat Tampereen Tohlopissa

Syyskuussa tutustuttiin YLE TV2:n tuotantotiloihin Tampereen Tohlopissa tuottaja/pääjärjestäjä Raimo Mikkolan johdolla. Käynti oli aika vavisuttava kokemus: Huone toisensa perään täynnä tavaraa eri vuosikymmeniltä ja vuosisadoilta! Keräilijän taivas ja museoihmisen painajainen. Rami taitaa olla ainoa, joka tietää mitä kaikkea kellarin kätköistä voi löytää.

Tampereen Tohlopissa tuottaja/pääjärjestäjä Raimo Mikkolan opastamana.

 * 24.10.2010 Espoon kaupunginmuseon Ötzi-näyttely

Lokakuussa tutkittiin toisenlaisia tavaroita Espoon kaupunginmuseon Ötzi-näyttelyssä. Näyttelyn perusajatuksena oli nimenomaan kertoa kivikauden tutkimuksesta eli siitä, mitä jäämiehestä ja hänen esineistään tiedetään ja miten näihin tuloksiin on päästy. Vähintään yhtä mielenkiintoinen oli näyttelyn Suomi-osio, jossa kerrottiin saman ajan asutuksesta ja elämisestä täällä kotinurkilla. Näyttelystä ja muinaisesta Espoosta kertoili meille Ulrika Rosendahl.

 * 15.11.2010 Pitskun kulttuurikirkko, Jorma Uotisen ja trion esitys

Marraskuussa olikin sitten taas Pitskun kulttuurikirkon vuoro ja siellä Jorma Uotisen ja trion esitys. Joukko yhdistyksemme jäseniä pääsi nauttimaan Pitskun lämminhenkisestä tunnelmasta sekä Uotisen karismasta.

2009

* 28.11.2009 Pitskun kulttuurikirkko

Yhdistyksen jäsenet ja ystävät tutustuivat ensin taloon ja sen historiaan ja osallistuivat sen jälkeen Inehmon lauluesitykseen Iso sika – kekristä jouluun. Isäntinä Päivi Järvinen ja Ilari Nummi.

*8.10.2009 Luonnontieteellinen museo

Kuvat:Ilari Nummi

Markku Liinamaa esitteli museon Elämän historia -näyttelyä aidon päiväkotiopastuksen malliin. Museossa opeteltiin muun muassa dinosauruskävelyä ja tutustuttiin dinojen ruokavalioon.